Ohjelma helli, sää pelotteli 26. Rääkkylän Kihauksessa

TIEDOTE 10.7.2016

Tämän kesän Kihaus Folk – 26. Kihaus – vei kokijansa tunnelmasta toiseen, herkistä soinnuista räväkkään rytmiin, tanssiin, yksin ja yhdessä. Tunnelma meni mieleen.

– Kihaus on löytänyt muotonsa, koki festivaalia vuosien vaiheissa seurannut japanilainen Higashi Kurosawa. – Se on entisestään parantunut, kehittynyt pieneksi ja läheiseksi, omalaisekseen festivaaliksi.

Tämänvuotinen ohjelma osoittautui onnistuneeksi, hyväksi ja monipuoliseksi. Yleisö otti sen vastaan täyttämällä konserttitilat – niin, että alue näytti ajoittain autiolta. Kaikki olivat konserteissa.

– Toki enemmänkin yleisöä olisi toivottu ja alueelle mahtunut, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Ahlholm. Samaa sanoivat mukanaolijatkin. Kaiken kaikkiaan Kihaukseen myytiin 2400 lippua ja kokonaiskävijämäärä nousi reiluun 2800 henkilöön. Notkahdusta edellisestä juhlavuodesta tuli n. 600 ihmisen verran.

Perjantaina oli väkeä suunnilleen sama määrä kuin viime vuonna, launatain päiväohjelman aikaan vastaavaan ihmispaljouteen ei ylletty. Ihmisiä tuli ja meni tasaiseen tahtiin. Mitään suuria piikkejä ei ollut, ei liioin tyhjiä tapahtumia.

– Kompakti paketti, tiivisti Kurosawa.

Sää sen sijaan ei suosinut Kihausta. Tai oikeastaan olosuhteet, sillä naapurikuntien sateet huomioon ottaen sää nimenomaan suosi Kihausta. Kun Kiteellä satoi kaatamalla, Rääkkylässä eivät kuurot kastelleet, ihmiset olivat katosten alla konserteissa. Telttaratkaisut osoittautuivat onnistuneiksi. Sade koetteli, mutta myös ´koristeli´, esimerkiksi Aija Puurtisen konsertin lavasteeksi sadepisarat kimaltelivat kauniina vesihelminä. Aurinkokin pilkisteli muutaman kerran.

Jokaiselle jotakin

Yleisö löysi suosikkinsa, perjantaina Puurtisen ja Anssi Kelan ja lauantain annin perjantaisena alkupalana Haaga Folk Machinen. Lauantaina poikien seuraan liittyi yllätysihana Jarkko Martikainen. Illan ykköseksi nousi Timo Alakotila ja Karen Tweed. Tai funkia ja groovea soittanut Elias Kahila Band. Tai tyttöjen muodostama Juurakko. Paikalle oli tungosta ja tarjontaa riitti moneen makuun, olihan esiintyjiä eri puolilta maailmaa ja musiikin eri genreistä.

Mitä pitemmälle ilta ehti, sitä innostuneemmaksi yleisö kävi tanssimaan. Lauantainyönä se olisi jo ollut valmis aloittamaan vaikka uuden kihauksenpidon. Alueelta poistuvat ihmiset kiittelivät niin monipuolista ja kiinnostavaa ohjelmaa kuin viihtyisää aluetta ja hyvin toimineitä järjestelyjäkin. Minkäänlaisia järjestyshäiriöitä festivaalilla ei ollut.

Kihaustorikin veti väkeä, kauppaa tehtiin tasaiseen tahtiin. Festariruoka maittoi, lettukahveja nautittiin jälkiruuaksi. Kyyttöburgerit ja karjalanpiirakatkin riittivät lähes loppuun saakka.

Ensi vuonna Kihaus Folk on mukana Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumaketjussa. Festivaalin teemana on Itää – sanan molemmissa merkityksissä. Siemenet itäisen Suomen musiikkiperään on jo istutettu.

Comments are closed