ESIINTYJÄT 2016

Aija Puurtinen & Rytmiraide
Anssi Kela
Celenka
Elias Kahila Band
Folk dance group Pēda
Haaga Folk Machine
HeleKatz
Janne Ojajärvi
Jarkko Martikainen & Haaga Folk Machine
J-P Piirainen
Jussi Syren & The Groundbreakers
Juurakko
Katariina Lindqvist
Kihaus Folk Pelimannit
Kulttuurikiska
Lada Nuevo
Loihu
Luova lava lapsille
Maitolaiturin tytöt
Marjo Smolander ja Cheick Cissokho
Mats
Motora
Orffit
Pekko Käppi & K.H.H.L.
Ravahus
Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola
Slack Bird
Taavi Kervinen
The Wanton Shillelaghs
Tiekarhut
Timo Alakotila & Karen Tweed
Trio Beoir
Trio Tanguango
Tsakku
Villa Ruusulan tähtitehdas
7Ctout Clan

Aija PuurtinenAIJA PUURTINEN & RYTMIRAIDE ALL STARS – Brooklynin satu

Aija Puurtinen & Rytmiraide All Stars -yhtyeen konsertti on aikamatka amerikansuomalaisten siirtolaisten pariin. Yhtyeen esittämät laulut pohjautuvat Perttu Hemminkin amerikansuomalaisilta siirtolaisilta keräämiin tarinoihin, jotka on julkaistu Brooklynin satu -teema-albumina.

Bändin akustissävytteinen musiikki haitareineen, huuliharppuineen ja sikarilaatikkokitaroineen ammentaa inspiraationsa pohjalaisesta kansamusiikista, iskelmästä ja bluesista. Keskiössä on kuitenkin amerikansuomalaisten sielukkaat tarinat.  Yhtenä konsertin laulukielenä esiintyykin harvemmin kuultu amerikansuomalaisten finglish – kieli, jolla on suomen rakenne, mutta paljon englannista lainattua sanastoa.

 • Aija Puurtinen – laulu, basso, sikarilaatikkokitara
 • Susanna Lukkarinen – laulu, piano, haitari
 • Esa Kuloniemi – laulu, erilaiset kitarat, sikarilaatikkomandoliini
 • Eero Grundström – matkaharmooni, huuliharppu
 • Mooses Kuloniemi – rummut

Amerikansuomalaisten sielukkaat tarinat finglishiksi laulettuna!

Pe 19:45, Tsaiju


Anssi Kela

Kuva: Rami Saaristo

ANSSI KELA – Nostalgiaa Nummelasta

Anssi Kela on laulaja, joka ei esittelyjä kaipaa. Kelan hitit kun ovat soineet
turuilla ja toreilla tauotta aina Nummela-hittialbumista asti. Viimeisimpinä radioaallot ovat täyttäneet Levoton tyttö ja Petri Ruusunen -hittikappaleet, jotka vastikään ylittivät suoratoistomäärissään kultalevyn rajapyykin. Kotisohvien yleisöille Kela on tullut tutuksi myös Vain elämää -TV-ohjelman myötä.

Anssi Kela, Levoton tyttö ja Petri Ruusunen kuultavissa Kihauksessa!

Pe 22:00, Tsaiju

 


CELENKA – YötanssiCelenka

Celenka-yhtyeen musiikissa soivat itäeurooppalaisen kansanmusiikin hienoimmat elementit: moniääninen laulu, shamanistinen tanssi, eksoottiset tahtilajit sekä virtuoottiset korukuviot. Yhtyeen muodostaa kolme palkittua pelimannia suomalaiselta kansan- ja maailmanmusiikkitaivaalta.

Celenka julkaisi kehutun ja kansainvälistä huomiota saaneen esikoisalbumin keväällä 2015. Levy sai kriitikoilta kiitosta: ”Celenka on valloittava yhtye! [-] Erityispisteet vielä siitä, että kaikki kolme muusikkoa laulavat, paljon ja vakuuttavasti!” (Kansanmusiikki 2/2015).  Hufvudstadsbladet nosti Celenkan debyytin vuoden levyjen joukkoon.

 • Emmi Kujanpää – laulu, kantele
 • Eero Grundström – harmooni, laulu
 • Jarkko Niemelä – trumpetti, laulu

Balkanin rytmejä Kihauksen yössä!

Pe 23:15, Tanssiteltta


ELIAS KAHILA BAND – Funkkia ja Groovea SellollaElias Kahila

Elias Kahila Band on ainutlaatuinen duo, joka tuo sellon bluesin, funkin ja grooven maailmaan – alueelle jossa soitinta harvemmin kuulee. Yhtyeen omat kappaleet sekä hitit muun muassa Michael Jacksonilta ja Red Hot Chili Peppersiltä kuullaan tälle erikoislaatuiselle duolle sovitetussa asussa.

Poikkeuksellisen instrumentaation taustalla vaikuttaa Kahilan kehittämä sellonsoittotekniikka. Uuden soittotavan – shufflejousitekniikan – ansiosta Kahila on saanut sellonsa sointipalettia laajennettua bluesin ja funkin rytmikkäisiin kuvioihin. Kaksihenkisen bändin toista puolikasta edustaa multi-instrumentalisti Kristian Ijäs, joka vaihtaa sujuvasti instrumentista toiseen halliten jopa kahta soitinta yhtä aikaa.

 • Elias Kahila – sello
 • Kristian Ijäs – akustinen kitara, basso, rumpupedaalit

Sello taipuu myös bluesiin ja funkiin!

La 21:00, Klubi


FOLK DANCE GROUP PĒDA – Kansantanssia LatviastaFolk Dance Group Peda

Folk Dance Group Pēda on perinnetietoinen kansantanssi- ja musiikkiryhmä Latviasta. Vuonna 1988 perustetun ryhmän ohjelmistoon kuuluu monipuolisesti latvialaisia kansantansseja sekä -musiikkia, erityisesti Aizkrauklen alueelta. Vaikka ryhmä on kiertänyt ahkerasti ympäri maailmaa, saapuu Folk Dance Group Pēda Suomeen ensimmäistä kertaa.

Tuulahdus baltialaista kansantanssiperinnettä!

Pe 18:45 & La 15:00, Tanssiteltta


HAAGA FOLK MACHINE – TurbofolkkiaHaaga Folk Machine

Haaga Folk Machine on turbofolkkia soittava kolmen nuoren miehen muodostama folkin monitoimikone, josta ei vääntö lopu. Tässä tehosekoittimessa syntyneessä keitoksessa yhdistyy parhaat ainekset pohjoismaisesta pelimannimusiikista, bluegrassista ja rockista. Bändi kykenee sinkoutumaan silmänräpäyksessä kelttimelodioista Perhonjokilaakson perinteeseen ja raikulirockiin.

Tämä folkkikone raikaa itsesävellettyä musiikkia sekä sovitettuja lainakappaleita niin traditionaalisen kuin populaarimusiikinkin puolelta. Repertuaari koostuu pääosin instrumentaalimusiikista mutta joukossa on myös laulukappaleita – improvisaatiota ja sooloja unohtamatta.

 • Tero Hyväluoma – viulu, buzuki
 • Sami Kurppa – harmooni
 • Anssi Salminen – kitara, laulu

Virtuoosista folkremellystä parhaimmillaan!

Pe 00:15, Tsaiju

Katso myös Jarkko Martikaisen ja Haaga Folk Machine -yhtyeen yhteiskeikka


HELEKATZ – Fifties HeleKatz

Kun rockabilly-yhtye HeleKatz pääsee irti alkaa tapahtua. Kontrabasso pumppaa, kitara helisee ja tukeva back beat imee mukaansa ja saa jalan taatusti vispaamaan. Tuntuu siltä, että 50-luku on täällä.

Bändin ohjelmistossa vilahtelee omien sävellysten lisäksi hittejä muun muassa Stray Catsilta, Gene Vincentiltä ja Eddie Cochranilta. Tietenkään Elviksen tuotantoa unohtamatta. Siispä siniset mokkakengät jalkaan ja baanalle!

 • Klaus Kuhlmann – kitara, laulu
 • Seppo Tiensuu – kontrabasso, laulu

Fifties-bileet on tässä ja nyt!

La 23:15, Tanssiteltta


JANNE OJAJÄRVI – Turpahöylän turpasauna

Konsertissaan Janne Ojajärvi sukeltaa yläsävelien ja muinaisien mielenmaisemien maailmaan. Mukanaan hänellä on teollistumisen ajan luomus – huuliharppu. Turpahoylän teollistuneen soinnin vastapainoksi esityksessä kuullaan myös pitkähuilua ja kurkkulaulua, joiden sointi myötäilee luonnonsävelasteikkoa. Tässä konsertissa teollinen ja esiteollinen sointimaailma kohtaavat.

 • Janne Ojajärvi – huuliharppu, laulu, kurkkulaulu, pitkähuilu

Kansanmusiikkia luonnonmukaisilla ja teollisilla soittimilla.

La 14:00, Perinnetupa


Jarkko Martikainen

Kuva: Olli Häkkinen

JARKKO MARTIKAINEN & HAAGA FOLK MACHINE – Ingnition!

Jarkko Martikainen on pitkän linjan laulaja-lauluntekijä. Hän tuli tunnetuksi YUP-yhtyeen laulaja-kitaristina sekä säveltäjänä ja sanoittajana. Sittemmin Martikainen on tehnyt soolouraa, jota hänellä on takana jo pitkä tovi. Ensimmäinen soololevy julkaistiin vuonna 2004 ja viimeisin viides soololevy Koirien taivas 2014.

Martikainen vierailee Haaga Folk Machine -yhtyeen Ingnition!-albumilla, joka julkaistiin viime vuonna. Levy sisältää raikkaalla tavalla esitettyä perinteistä ja uutta pelimannimusiikkia sekä folk-laulelmia. Levyllä Martikainen esittää sanoittamansa kappaleet Tie paratiisiin ja Kellot. Kihauksessa kuultava yhteiskeikka sisältää molempien esiintyjien hittikappaleita – yllätyksiä unohtamatta!

 • Jarkko Martikainen – laulu, kitara
 • Tero Hyväluoma – viulu, buzuki
 • Sami Kurppa – harmooni
 • Anssi Salminen – kitara, laulu

Jarkko Martikainen & Haaga Folk Machine yhessä.

La 20:00, Tsaiju


J-P PIIRAINEN – Nordic Guitar MusicJ-P Piirainen

J-P Piirainen on nuori ja lahjakas joensuulaislähtöinen kitarataiteilija ja kansanmuusikko. Uutta kansanmusiikkia soittava kitaristi on tehnyt tutkimusmatkan kitaran eri soittotyyleihin ja luonut uniikin tyylin ja soundin.

Piiraisen soitossa valtava määrä energiaa ja soittamisen iloa yhdistyy intohimoon kitara- ja kansanmusiikkia kohtaan. Tästä syntyy käsite Nordic Guitar Music. Keskiössä ovat myös tarinat, joita Piirainen kertoo kappaleiden kautta. Kihauksen konsertissa kuultava musiikki koostuu omista sävellyksistä ja pohjoismaisesta perinnemusiikista – uudella twistillä!

 • J-P Piirainen – kitara

Tutkimusmatka pohjoismaiseen kitaramusiikkiin.

La 19:00, Klubi


Jussi Syren & GroundbreakersJUSSI SYREN & THE GROUNDBREAKERS – The Banjo Song

Bluegrass-yhtye JussiSyren And The Groundbreakers on Suomen menestyneimpiä bluegrass-yhtyeitä. Pitkän linjan yhtye on tehnyt levytyksillään ja ahkeralla keikkailulla bluegrass-musiikkia tunnetuksi Suomessa. Pilke silmäkulmassa yhtye tituleeraakin itseään ”ahkerimmin työskenteleväksi bluegrass-yhtyeeksi Yhdysvaltojen ulkopuolella”. Viime syksynä yhtye täytti 20 vuotta ja julkaisi kymmenennen pitkäsoittonsa.

Bluegrass Singer -albumi, jonka materiaalia Kihauksessakin kuullaan, on saanut paljon positiivista huomiota hyvien arvioiden muodossa. Radioaikaa on saanut erityisesti vikkelästi pikattu banjo-tribuutti The Banjo Song, joka on soinut kymmenillä amerikkalaisilla kanavilla. Yhtyeelle tunnusomainen menevä barroom-bluegrass-tyyli pitää yllä perinnettä, joka alkaa Yhdysvalloistakin pikkuhiljaa hävitä sofistikoituneemman soundin tieltä.

 • Jussi Syren – mandoliini, laulu
 • Tauri Oksala – banjo, laulu
 • J.P. Putkonen – kitara, laulu
 • Kari Hella – basso, laulu

Vikkeläsormista bluegrassia. Jiihaa!

Pe 21:00, Tanssiteltta


Juurakko

Kuva: Janne Mikkilä

JUURAKKO – Lauluja kuistilta

Juurakko vie yleisönsä jännittävälle matkalle bluesin ja kansanmusiikin rajalle: Kun pistää silmät kiinni, voi kuvitella istuvansa kuistilla jossain kaukana. Ympärillä leijuu tarinoiden maailma, rouhea blueslaulanta ja veikeät roots-melodiat. Juurakosta kumpuaa myös aimo annos railakasta skiffle-asennetta. ”Nyt ollaan juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten.” (HS 20.8.2014).

Yhtye koostuu viidestä muusikosta, joiden sydämissä palaa sininen liekki. Suomenkielistä blueslaulantaa ja perinteistä kotimaista soittimistoa risteyttävä Juurakko kertoo monisävyisiä tarinoita syntymästä kuolemaan. Yhtyeen ainutlaatuinen juureva sointi syntyy taidokkaasta moniäänisestä laulusta yhdistettynä konserttikanteleen, matkaharmonin, jouhikon ja kitaran sointiin. Ääneen pääsevät myös kampa, kolikkopussi, plankku sekä monet muut yllätykselliset instrumentit.

 • Laura Kaartinen – laulu, matkaharmoni, lyömäsoittimet
 • Eija Kankaanranta – kanteleet
 • Kaisa Saarikorpi – laulu, kitara, lyömäsoittimet
 • Minna-Liisa Tammela – laulu, jouhikko, kampa, lyömäsoittimet
 • Anna Wiksten – laulu, plankku, lyömäsoittimet

Juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa.

La 18:00, Tsaiju


katju_lindqvistKATARIINA LINDQVIST – Savisessa ojassa

Kun on luovuttanut, menettänyt jotain tärkeää tai jäänyt aivan yksin, ja löytääkin itsensä savisen ojan pohjalta, ei auta muu kuin tehdä siitä laulu, itkeä hetki ja nousta sitten ylös. Katju Lindqvist esittää rujoja lauluja epätoivosta, haikean suloisia lauluja lapsuudesta ja surullisia lauluja menetetystä rakkaudesta. Paljaan ihmisäänen lisäksi hän käyttää konsertissaan myös haitaria ja loopperia.

 • Katariina Lindqvist – laulu, haitari, loopit

Lauluja, jotka nostavat ylös vaikka savisesta ojasta.

Pe 20:00, Perinnetupa


Kihaus Folk -pelimannitKIHAUS FOLK PELIMANNIT – Yhessä

Maisteripelimanni Jarmo Romppasen ohjaamat Kihauksen omat pelimannit ovat jälleen viettäneet yhteisen viikon Rääkkylässä ja soittaneet soittamasta päästyään. Uusilla sovituksilla täydennettyä ohjelmaa kuullaan leirin päätöskonsertissa.

Pelimannileirin päätöskonsertti.

Pe 17:30, Piha & La 12:30, Tsaiju


KULTTUURIKISKA – Täti-tiikerin nauravat nakitKulttuurikiska

Täti-Tiikerin nauravat nakit on kaiken ikäisille sopiva koko perheen teatteriesitys, joka koostuu saduista ja hulvattomista runoista. Esityksessä myös yleisö pääsee osallistumaan sanaleikkiin ja runomusiikin tekemiseen. Esityksen kesto on noin puoli tuntia.

 • Kaisla Pirkkalainen esityksen toteutus ja suunnittelu

Koko perheen toiminnallinen teatteriesitys.

La 12:30, 14:00 & 16:30, Perinnepiha


Lada Nuevo

Kuva: Julius Koivistoinen

LADA NUEVO – Njet problem, only katastrov

Lada Nuevo on yhtye, jolle on vaikeaa löytää verrokkibändiä tämän hetken Suomesta. Yhtyeen musiikki kun on täysin omanlaistaan. Ladan persoonalliset kappaleet ovat suomalaisen melankolian sävyttämää slaavi-vaikutteista tanssittavaa musiikkia.

Ladan keikat ovat tarinallisia, tiukan soitannan tukemia lähes teatterimaisia esityksiä. Yhtyeen musiikki koostuu rummuista, perkussioista, kitarasta, sellosta, mandoliinista, trumpetista, haitarista sekä useiden laulajien yhteistoiminnasta.

Njet problem. Lada Nuevo on täällä ja tanssittaa teitä!

La 00:15, Tsaiju


LOIHU – Kruuga: Karjalaisia häälaulujaKarjalaiset lauluhäät

Loihu laulaa vanhaa, uutta ja lainattua runolaulua karjalaisesta hääseremoniasta. Perinteinen ja nykysovitettu ohjelmisto perustuu pohjoiskarjalaiseen lauluhääperinteeseen, jota höystetään rajakarjalaisilla ja vienalaisilla lainoilla.

Kihauksessa kuultava konsertti on osa musiikkiteatteriproduktiota Kruuga – karjalaiset lauluhäät, jota esitetään heinäkuussa 2016 Taipaleen Kulttuuriviikolla Liperissä sekä Pielavedellä. Kruuga punoo vanhan hääseremonian ympärille ajatonta tarinaa sukupolvien siteistä ja sydämen valinnasta.

 • Emilia Kallonen – laulu
 • Kirsi Uutinen – laulu
 • Mammu Koskelo – laulu
 • Usi Riikonen – laulu
 • Suvi Laaninen – laulu

Lauluja perinteisestä karjalaisesta hääseremoniasta.

La 12:00, Perinnepiha


LUOVA LAVA LAPSILLE – Hetki taiteilijana

Hetki taiteilijana on Luova lava lapsille -leirin lasten ja nuorten ammattitaiteilijoiden ohjauksessa valmistava mahtava esitys. Kihaus Folk -festivaalilla nähtävä esitys on Hetki taiteilijana -esityksen maailmanensi-ilta.

Luovat lapset ottavat lavan haltuun.

La 13:00, Tanssiteltta


MAITOLAITURIN TYTÖTMaitolaiturin tytöt. Kuva: Wimme Saari

Maitolaiturin tytöt on jo ehtinyt herättää ihastusta Pohjois-Karjalassa. Moniääninen laulu, moraharpun tummankäheä ääni ja kitaran ja kanteleen helinä yhdistettyinä perkussioiden pehmeisiin suhinoihin ja rahinoihin säestävät vanhat, rakkaat laulut uusvanhaan, tuttuun ja silti ennenkuulemattomaan asuun, joka kiehtoo ja lumoaa! Eikö 50- ja 60-luku ollutkin Suomi-iskelmän parasta aikaa? Kihauksen lauantaitanssit saadaan tanssia nostalgisten iskusävelien tahdissa.

 • Tellu Turkka: laulu, moraharppu
 • Mammu Koskelo: laulu, kitara, kantele
 • Eve Pietarinen: laulu, percussiot

Iki-ihanat iskelmät ihan uudessa asussa!

La 19:00, Tanssiteltta


Marjo Smolander

MARJO SMOLANDER & CHEICHK CISSOKHO
–  Karjala-Casamance

Tämä suomalais-senegalilainen yhtye tempaa kuulijat mukaansa länsiafrikkalais-karjalaiseen tunnelmaan konserttikanteleen ja koran voimin. Marjo Smolander & Cheick Cissokho -duon musiikki yhdistelee pohjoismaalaista melankoliaa, Dakarin urbaania sykettä ja Saharan veden kaipuuta. Yhtyeen repertuaariin kuuluu omien sävellyksien lisäksi perinteisiä kappaleita Suomesta ja Länsi-Afrikasta.

Puolikkaan yhtyeestä muodostaa rääkkyläläislähtöinen Marjo Smolander, jolla on vahva tuntemus suomalaisesta perinnemusiikista. Myös Senegalissa ja Malissa vietetyt vuodet ovat tuoneet uusia sävyjä hänen musiikkiin. Duon toinen puolisko Cheick Cissokho on kotoisin Casamancesta Etelä-Senegalista. Hän on syntynyt länsiafrikkalaiseen Cissokhojen muusikkosukuun, jossa kaikki soittavat tai laulavat. Yhtyeen mielenkiintoinen instumentaatio – kantele ja kora – luovat jännitäviä äänikuvia, jotka vievät kuulijan Rääkkylästä Casamanceen.

 • Marjo Smolander – kantele, laulu
 • Cheick Cissokho – kora, laulu

Kanteleen ja koran siivittämänä Rääkkylästä Senegaliin.

La 15:30, Perinnetupa


Mats

Kuva: Risto Kuittinen

MATS – Yhdessä kuudellatoista kielellä

Mats-yhtyeen gypsy jazz on sekoitus mustalaismusiikkia ja jazzia. Soitossa voikin kuulla vaikutteita yhtälailla sekä 1930-luvun Pariisista että pohjoisamerikkalaisesta swingistä. Tyylin voi yhdistää myös Al Caponeen ja savuisiin mafiakapakoihin. Tyylin tunnetuin edustaja on maailman parhaaksi kitaristiksi tituleerattu mustalaiskitaristi Django Reinhardt.

Mats esittää musiikkinsa kuulijoilleen käyttäen yhteensä kuuttatoista kieltä. Soitossa jazz sekä elementit ranskalaisista perinnemusiikista ja mustalaismusiikista paiskaavat kättä. Myös nautittava rytmi on musiikissa suuressa roolissa.

 • Anssi Kirkinen – kitara
 • Juho Papinniemi – kitara
 • Henri Tikkala – kontrabasso

Menevää pariisilaistunnelmaa kuudellatoista kielellä!

La 14.15, Tsaiju


MOTORA – Yhtä jalkaaLivakat

Motoran kansantanssiryhmät Livakat ja Kipakat sekä Rälläkkä-yhtye käyvät yhtä jalkaa ja ottavat estradin haltuun kansantanssin riemuvuoden merkeissä.

Livakat edustavaa Motoran taitavinta tanssikärkeä.  Livakoissa tanssii 10 nuorta naista, joten esityksistä ei naisenergiaa puutu. Ryhmän konsertit huokuvat niin vahvaa ilmaisua ja tanssin taituruutta kuin lyyristä herkkyyttäkin. Kipakat on Motoran nuorisoryhmä. Tämä reipas ja laulavainen sekaryhmä esiintyy Motoran omien tilaisuuksien lisäksi omilla keikoilla ja osallistuu aktiivisesti valtakunnallisiin kansantanssitapahtumiin.  Rälläkkä on kansantanssiryhmä Motoran oma yhtye. Bändi taikoo jalat liikkumaan, helmat heilumaan ja suut laulamaan. Iloisen yhtyeen musiikissa soivat vaihtelevasti harmonikka, kitara, mandoliini, basso, viulu ja perkussiot.

Yhtä jalkaa kansantanssin riemuvuoden merkeissä.

La 13:15, Tanssiteltta


Orffit

Kuva: Petteri Kivimäki

ORFFIT – Kyllä, kai ja voi olla!

Lastenmusiikkiorkesteri Orffit on lempeä mutta villi. Orffeissa soittaa kolme isämiestä Kimmo, Matti ja Hannu. Orffit on televisiossa. Orffit on Kihauksessa. Orffeilla on kitaroita, saksofoneja, haitareita ja pikkusriikkisen kummalliset rummut. Orffit onnistuu soitannoissa paremmin kuin valokuvissa.

Orffeilla on tärkeä tehtävä, mutta he eivät ole ihan varmoja siitä mikä se on? Orffien tehtävä on kesken. Orffin miehet soittaa Rääkkylässä hiljaakovaasopivasti ja heidän lauluistaan tiedetään seuraavaa:  Laulut soitetaan peräkkäin  pienien väliuteliaisuuskohtausten kera. Aluksi soitetaan ensimmäinen laulu ja lopuksi viimeinen. Lauluilla on nimet: Hyvikset ja Pahikset, Kummaakin kummempi, Teippaaja, Ihmekolmoset, Suklaata ja Saman auringon alla. On muitakin. Kaikki laulut soitetaan Kihauksessa ihmeellisen taitavasti, jonka tiedon paikalle saapuneet maan asukit sulkevat aarrearkkuihinsa.

Vuodesta 1996 toiminut Orffit on viihdyttänyt lapsia (ja aikuisia) jo yli 2000 keikan verran. Yhtye on julkaissut myös 8 levyä ja esiintynyt muun muassa Ilosaarirockissa ja Pikkukakkosessa.

 • Hannu Sepponen – rummut
 • Kimmo Ojala – kitara, mandoliini, laulu
 • Matti Pollari – saksofoni, tinapilli, huuliharppu

Pahvilaatikkorummut pölisevät tämän lastenorkesterin esiintyessä.

La 12:00 & 17:00, Tanssiteltta


Pekko Käppi & KHHL

Kuva: Konsta Leppänen

PEKKO KÄPPI & K.H.H.L. – Jouhikkoshamaani

Jouhikkoshamaani Pekko Käppi ja Kuolleiden Hevosten Hillittömät Luut -yhtye yhdistää omaperäisellä tavalla nykyistä ja mennyttä. Käpin sähköistetty jouhikko tarjoaa modernin näkemyksen perinnesoittimen soinnista ja sikarilaatikkokitara sekä -basso täydentävät bändin jäljittelemättömän soundin. Yhtyeen käsittelyssä ikiaikainen jouhikkomagia sekä riffittelevä blues sekoittuvat. Tuloksena syntyy taianomainen fuusio.

 • Pekko Käppi – jouhikko, laulu
 • Tommi Laine – kitara
 • Nuutti Vapaavuori – basso

Jouhikkoshamaanin hypnoottista kamubluesia.

La 22:00, Tsaiju


RAVAHUS – Tuulen tuomaa, mielen muokkaamaa

Älä kavahda Ravahusta! Ravahus läimäyttää sinua tuttavallisesti olkapäille ja pyrähtää saman tien ilakoiden ketterästi karkuun. Uusia melodioita, uusia runoja, tuulen tuomia, mielen muokkaamia. Ravahus on läsnä elämässä, tummista hetkistä iloihin, iloista riehakkaisiin hetkiin. Rahavuksen rääkkyläläis-joensuulaiset muusikot tuovat tarjolle kanteleen kirkasta kauneutta ja villiä vetoa, laulun löylytystä ja kitaran meheviä melodioita, pohjalla komppiosaston muhkeutta ja tykitystä.

 • Sari Hirvonen – laulu
 • Marita Koskelo – kantele, laulu
 • Jukka Kyllönen – kitara, laulu
 • Eve Pietarinen – lyömäsoittimet, oktaavimandoliini, laulu
 • Azra Topcu – basso

Tervetuloa ravahuttelemaan! 

La 14:30, Klubi


Summers&Sihvola

Kuva:  Johannes Selvaag

SARAH-JANE SUMMERS & JUHANI SILVOLA – Widdershins

Yhdessä Sarah-Jane Summers ja Juhani Silvola muodostavat skotlantilais-suomalaisen duon, joka on lähtöisin Norjasta. Yhtyeen musiikki perustuu Skotlannin ylämaan perinteeseen, johon sekoitetaan sävyjä  pohjoismaalaisesta kansanmusiikista. Yhtyeen repertuaari sisältää paljon omia sävellyksiä. Myös improvisaatio on musiikin tärkeä osa.

Duo on tunnettu energisistä konserteista, jotka houkuttelevat yleisön yhtä lailla tanssilattialle kuin välillä synkkäänkin unimaailmaan. Sarah-Jane ja Juhani toivovat, että heidän musiikkinsa tavoittaa tunteiden koko kirjon. Ilo ja suru, rakkaus ja viha, tuska ja nautinto ovat kaikki musiikissa läsnä.

 • Sarah-Jane Summers – viulu/hardangerviulu
 • Juhani Silvola – kitara

Lumovaa skotlantilais-pohjoismaalaista viulutaiturointia.

La 16.15, Tsaiju


SLACK BIRD – Lauluja ristiinrastistaSlack Bird

Slack Bird -yhtyeen soitossa Appalakkien banjoperinteet, suomalainen kansanmusiikki ja punk kohtaavat. Aktiivisesti maailmaa ristiin rastiin kiertävä yhden miehen – tai välillä useammankin ihmisen kokoonpano – saapuu nyt ensimmäistä kertaa Kihaukseen. Tällä kertaa banjon ja shakkilaudan seuraan liittyy vikkelä haitari. Konsertissa tullaan kuulemaan kaksikielisiä lauluja, joita maailmaa ristiin rastiin kulkiessa on mukaan tarttunut tai eksymisen seurauksena syntynyt.

 • Dave Klas – laulu, banjo, huuliharppu, shakkilauta
 • Susanna Leppänen – haitari, laulu

Kansanmusiikin ja punkin fuusiota banjolla esitettynä.

Pe 18:30, Perinnetupa


TAAVI KERVINEN – Säkit ja pillit Taavi Kervinen

Taavi Kervinen on originaalisävellyksiä soittava kokoonpano.  Yhtyeen persoonallinen sointi syntyy erilaisten säkkipillien ja perkussiosoittimien jännittävästä yhdistelmästä.

Taavi Kervinen – Great Highland Bagpipe, torupill, säckpipa
Julius Piironen – perkussiot, akustinen kitara
Elias Koskinen – perkussiot

Säkkipillimusiikkia perkussioilla höystettynä.

Pe 21:00, Klubi


Wanton Shillelaghs

THE WANTON SHILLELAGHS – Anglo-Celtic Mixture

The Wanton Shillelaghs on Austaliasta asti Kihauksen vieraaksi tuleva yhtye, joka edustaa Kihauksen kansainvälistä esiintyjäkaartia. Musiikissaan bändi ammentaa vaikutteita yhtyeen kotikaupungin Melbournen rikkaasta musiikkikulttuurista sekä kelttiläisestä perinteestä. Yhtyeen repertuaari koostuu perinnesävelmistä sekä yhtyeen omista kappaleista.

Yhtyeen soittoa voi luonnehtia raikkaaksi nykyaikaiseksi kelttimusiikiksi. Bändi säilyttää kelttimusiikkityylille tyypillisen vauhdikkaan rytmin sekä rikkaat melodiat, mutta samaan aikaan lisää musiikkin omat raikkaat mausteensa.

 • Eamon Coughlan – irlantilainen buzuki, kitara
 • Rumesh Gnanaseelan – bodhrán
 • Naomi Matthyssen – huilu, tinapilli
 • Tammy Matthyssen – viulu
 • Jarrad Whitaker – basso, melodica

Kelttimusiikkia australialaisvoimin.

La 12:30, Perinnetupa


TIEKARHUT – Kantapään kauttaTiekarhut

Pohjois-Karjalan pikkukyliltä tuleva Tiekarhut esittää omia ja lainattuja lauluja rehellisesti omalla tyylillään. Viihdemusiikin käsityöläisiksi itseään kuvaavan bändin musiikissa kuuluu letkeä käsityöläismentaliteetti – perinteitä kunnioitetaan, mutta ei liikaa.

 • Simo Kolehmainen – akustinen kitara ja laulu
 • Heikki Uuksulainen – kontrabasso ja laulu
 • Matti Turunen – kitara ja laulu
 • Petri Honkanen – haitari
 • Antti Tanskanen – rummut

Viihdemusiikin käsityöläiset Rääkkylässä!

Pe 23:15, Klubi


TIMO ALAKOTILA JA KAREN TWEED – Yhdessä yli rajojenTimo Alakotila ja Karen Tweed

Karen Tweedin ja Timo Alakotilan yhteistyö alkoi 1998 Halkaer Kro -festivaalin jameissa. Pitkän yhteistyön aikana parivaljakko on kiertänyt maailmaa esiintyen lukuisten kansainvälisten huippuartistien kanssa sekä julkaissut kaksi levyä.

Kihauksessa yhtye esiintyy duokokoonpanolla. Musiikissaaan yhtye ylittää lukuisia rajoja.  Soitossa voi kuulla vaikutteita molempien muusikoiden kotimaista Iso-Britanniasta ja Suomesta sekä muun muassa Skandinaviasta, Irlannista ja Balkanilta.

 • Karen Tweed –  harmonikka
 • Timo Alakotila – piano

Harmonikka ja piano ylittävät rajoja yhdessä!

La 17:00, Klubi


TRIO BEOIR – Gaelic groove straight from the tap!Trio Beoir2

Trio Beoir sai alkunsa vuonna 2011, josta lähtien bändi on kajauttanut ilmoille perinteisiä, uusia sekä omasta päästä ilmenneitä irlantilaiseen kansanmusiikkiin pohjautuvia kappaleita. Esiintymiset niin suomalaisilla kuin eestiläisillä kaduilla, ravintoloissa ja viinituvissa ovat tuoneet ohjelmistoon myös balttialaispohjoismaista väriä.

 • Tommo Henttonen – viulu, lusikat, mandoliini, laulu
 • Juha-Matti Kokkonen – kitara, banjo, laulu
 • Janne Ojajärvi – cajon, huuliharppu, laulu, kehärumpu

Energistä irkkugruuvia!

Pe 18:45, Klubi


Trio Tanguango

KUVA: Nazig Azezian

TRIO TANGUANGO – Tulinen kohtaaminen

Trio Tanguango on kolmen tulisen savolaisleidin muodostama kokoonpano, jonka musiikissa kaksi erilaista tangotyyliä – argentiinalainen ja suomalainen – kohtaavat.

Tyylillisesti nämä kaksi tangoa ovat kiinnostavalla tavalla erilaisia. Piazzollan tangoissa perinteiseen argentiinalaiseen tangoon sekoittuu elementtejä erityisesti jazzista ja taidemusiikista. Suomalainen tango puolestaan tukeutuu slaavilaiseen melankoliaan ja saksalaiseen marssimusiikkiin. Mutta mitä syntyy kun nämä kaksi laitetaan yhteen?

Konsertissa kuullaan tangon mestareiden Astor Piazzollan, Toivo Kärjen ja Unto Monosen sävellyksiä, jotka on puettu uuteen savolais-argentiinalaiseen asuun – sopivaan sekoitukseen parhaimpia paloja molemmista tangokulttuureista.

 • Susanna Mieskonen-Makkonen – viulu
 • Kirsi Laamanen – harmonikka
 • Maija Teikari – piano

Tangon tuskaa, riemua ja rakkautta.

La 21:00, Tanssiteltta


Tsakku

KUVA: Antti Tenetz

TSAKKU – Kolme naista, kolme ääntä

Tsakku on yhtye, joka on jo 20 vuoden ajan matkannut omia polkujaan. Yhtyeen musiikissa kuuluu kaikuja varhaiskeskiaikaisesta musiikista sekä itäkarjalaisista ja skandinaavisista melodioista. Keskiaikavaikutteet näkyvät ja kuuluvat myös bändin instrumenteissa – varhaiskeskiaikaisissa replikasoittimissa. Yhtyeen tunnusmerkkeihin kuuluu myös vahva stemmalaulu.

 • Pauliina Näsänen – laulu, kantele, shamaanirumpu
 • Tiina-Emilia Seppänen – laulu, pienkanteleet, tinapilli
 • Marja-Riitta Topcu – laulu, jouhikko, luuhuilu

Kolme naista. Kolme ääntä. Ja 20 vuoden yhteinen taival.

La 19:30, Perinnetupa


KihausFolk2015

Kuva: Petri Jokela, Kihaus Folk 2015

VILLA RUUSULAN TÄHTITEHDAS – Riemulla!

Villa Ruusulassa Rääkkylän rannoilla on kesäisin soitettu ja laulettu jo kahdeksan vuoden ajan. Sari Kaasisen ja Jukka Kyllösen opit ovat vieneet satoja lapsia ja nuoria eteenpäin kansanmusiikin saralla.

Soiton ilo ja laulun riemu on aina yhtä sykähdyttävää. Vuosi toisensa jälkeen tapahtuu sama ihme – tähtenä tuikkivat taas uudet osaajat! Tänä kesänä Villa Ruusulan Tähtitehdas soi riemulla!

Soiton iloa ja riemua Rääkkylän rannoilta.

Pe 18:00, Tsaiju


7 STOUT CLAN – Seihtemän tuoppija yhessä hujjauksessa7 Stout Clan

7 Stout Clan -yhtyeen musiikissa kelttiläinen kansanmusiikki ja punkrock yhdistyvät. Keitoksesta syntyy vauhdikas kelttipunk-tyyli, jonka bändi välittää yleisölleen säkkipillien, akustisen kitaran, laulun ja perkussioiden voimin. Yhtyeen liveshown kruunaa esiintymisasuna käytettävät aidot skotlantilaiset kiltit. Oman materiaalin lisäksi yhtyeen repertuaariin kuuluu rockasuun puettuja kansanlauluja sekä valikoituja lainakappaleita folkpunk-genren kärkinimiltä Flogging Molly:lta ja Dropkick Murphys:ltä.

 • Taavi Kervinen – laulu, viisikielinen banjo, säkkipillit, kitara, apina, mandoliini, huuliharppu, tinapilli ja perkussiot
 • Kalle Saarinen – basso, kontrabasso, laulu
 • Elias Koskinen – rummut, perkussiot, taustalaulu
 • Julius Piironen – laulu, sähkökitara, bodhran
 • Juho Kosonen – laulu, tenoribanjo, kitara, mandoliini, melodika

Kelttipunkkia kilteissä – tämä on nähtävä!

La 23:15, Klubi

Comments are closed