Piiat ja Renki

Piiat ja renki 

Lauantain odotettua antia on Piiat ja renki -kokoonpano, joka keikkailee nyt ensimmäistä kertaa Rääkkylässä, piikana laulavan Kaija Pakarisen ja renkinä säestävän Timo Saarisen synnyinsijoilla.

Konsertteja on kaksi, siitä huolimatta Perinnetupaan ounaillaan täyttä tungosta.
– Meillä ei ole juurikaan äänentoistoa, siksi intiimi ympäristö, kertoo Kaija P., P erotuksena ryhmän toisesta Kaijasta, Kaija Kankaasta.

Piiat ja renki musisoivat halusta laulaa äänissä, laulamisen ilosta, jonka he tartuttavat kuulijoihinsa. Ilo alkoi Kustaankartanon palvelutalosta, missä ryhmä kävi esiintymässä jo vuosituhannen alussa – ja sitä iloa on jatkunut.

– Nuoteista pölyjä pyyhkimällä, laulamalla, soittamalla ja jutustelemalla, kertoo alusta asti mukana ollut Erja Alander.

Teatteri- ja ilmaisualan ammattilaiset osaavat ottaa yleisönsä – tai paremminkin, antaa yleisölleen. Kaija Pakarinen on televisiostakin tuttu näyttelijä, Kaija Kangas teatterikorkeakoulun lehtori. Erja Alander on kuvataideopettaja, näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja. Piikoja säestävä Timo Saarinen on kitaraa soittava viestintäalan ammattilainen, joka soittaa myös rokkibändissä ja on opetellut kanteleen soittoa leipätyöstä vapaalle siirryttyään.

Luvassa on ilmaisun ilottelua, nähtävää ja kuultavaa, johon kuulijoilla on lupa tulla mukaan.

Vihta vai vasta

Ohjelmisto koostuu tutuista lauluista, joita Kaija P:n ja Timon opettajaäidit rääkkyläläislapsilla laulattivat. Timon isä oli ´legendaarinen´ Keijo Saarinen, joka itse asiassa löysi Kaija Pakarisen.

– Täh!, oli opettaja hämmästellyt kolmasluokkalaista tyttöä, joka ei osannut lukea. Kaija kun oli oppinut kaiken korvakuulolta, miksi siis opetella lukemaan.

Keijo Saarisen opissa Kaija P. oppi lukemaan ja lausumaan. Näyttelijänä hän on valloittanut Suomen kansan, laulavana piika on valloitettava kihausyleisö.

Ohjelmisto antaa myös pohdittavaa. Ratkaistavaksi jää läiskyykö lauteilla saunan kotoisen vihta vai vasta? Ja keitä ovat laulun pienet pojat?

Kansanomaisten laulujen lisäksi mukana on myös muutama hartaampi laulu ja tunnelmallinen 50-luvun iskelmä, jotka eivät ole jättäneet ketään kylmäksi, eivätkä varmaan jätä Kihauksessakaan.

Perinnetupa la klo 15.45-16.15 ja 19.45-20.15 

Comments are closed