Dorogu – Karjalan mystisillä poluilla

DOROGU – KARJALAN MYSTISILLÄ POLUILLA on etnografisten taide-elokuvien trilogia, joka koostuu historian ensimmäisistä karjalan kielellä toteutetuista elokuvista. Jokainen trilogian elokuva on oma itsenäinen ja erillinen teoksensa. Elokuvien yhteisinä teemoina ovat siirtymät ja luopuminen. Jokaisen elokuvan pituus on noin puoli tuntia.

VENEH
VENEH, on runollinen kuvaus siirtymästä. 1900-luvun alun viitteelliseen karjalaiskylään sijoittuvassa elokuvassa nuoresta tytöstä tulee morsian ja hän valmistautuu jättämään kodin. Veneh ikään kuin päivittää 1920-luvulla kuvatun, maailman ensimmäisen dokumenttielokuvan Häidenvietto Karjalan runomailla uuteen kuvauskerrontaan ja puhaltaa I. K. Inhan ikonisista valokuvista tutun karjalaismaiseman eloon. Veneh on ensimmäinen koskaan karjalan kielellä toteutettu elokuva.

LINDU
LINDU kuvaa kuolemaan liittyvää mytologiaa ja traditioita karjalaisessa perinteessä. Tarinassa seurataan hautaukseen valmistautumista noin 1960-luvun neuvostokarjalaisessa kylässä, jossa perinteet ovat edelleen läsnä ja siirtyvät eteenpäin erityisesti äidin suorittamien rituaalien kautta. Elokuvassa mies palaa kotiinsa, omiin hautajaisiinsa ja saa sieltä mukaansa sielulinnun.

ILMU
ILMU on karjalaisen elokuvatrilogian kolmas ja viimeinen elokuva. Sen teemana on syntymä ja siihen liittyvä karjalainen mytologia ja ritualismi.

—–

DOROGU – KARJALAN MYSTISILLÄ POLUILLA -elokuvatrilogian tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja on tanssitaiteilija Jyrki Haapala. Tuotantopäällikkönä, apulaisohjaajana sekä toisena tuottajana toimii muusikko Robert Tobin. Tuotantokoordinaattorina sekä taustoittamisassistentti on kansanlaulaja ja tuottaja Minna Karttunen. Elokuvat on kuvannut kuvataiteilija Tero Puha yhdessä Jyrki Haapalan kanssa. Musiikin elokuviin on säveltänyt kansanmuusikko ja säveltäjä Saija Teirikangas. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen asiantuntijat ovat toiminteet projektissa karjalan kielen mentoreina.

Comments are closed.