Valikko Sulje

Esiintyjät 27.6. 3.7.

DIANDRA, LA 2.7.

Huikeaääninen laulaja Diandra on yksi Suomen valovoimaisimmista naisartisteista. Diandra on tullut yleisölle tutuksi mm. Tähdet, tähdet, The Voice Kids sekä lukuisista muista tv-ohjelmista ja konserteista. Unohtamatta tietenkään Idols-voittoa, jonka kautta upea laulajatar ponnahti suureen julkisuuteen. Diandran musiikki on soinut myös radioissa. Hän on julkaissut jo kaksi omaa albumia Outta My Head ja Dynamiittii. Diandra on duetoinut singleillä mm. Mikael Gabrielin (Päästä mut pois / Viimeisen kerran), Uniikin (Niin hyvä on) ja Cheekin kanssa (Fiiliksissä / Huitoo). 2017 julkaistiin Diandran esittämä kappale Light Up the Ice, joka oli taitoluistelun MM-kilpailujen tunnuskappale. Diandra on julkaissut myös oman joulualbumin Kerran joulukuun aikaan. Nimikkokappale on poiminta animaatioelokuvasta Anastasia. Laulajatar on nähty myös kiertueilla  sekä monissa joulukonserteissaDiandra on toiminut myös Elämäni biisi -musiikkiviihdeohjelman yhtenä solistina (YLETV1, 2019).

La 2.7, klo 17, liikuntahalli.

Liput 18/15 € (kolmen konsertin sarjalippu 33/30€). Lapset 10 €.

PEKKO KÄPPI & K:H:H:L, LA 2.7.

Pekko Käppi & K:H:H:L on tamperelainen, Suomen folkrocktaivaan nykyhetken kuumin ja kovaäänisin nelikkö. Yhtye perustettiin laulaja-lauluntekijä Pekko Käpin Rammat Jumalat levyn ilmestyttyä vuonna 2013. Sittemmin yhtye on tehnyt neljä levyä, saaneet moisista kiitosta sekä kiertäneet planeettaamme ristiin rastiin. Arvostettu englantilainen musiikkijulkaisu kuvaili yhtyettä lauseella: ”T. Rex of Finland”.

Yhtye on toiminut pitkään tamperelaisen sanoittajan, ”esoteeriseksi Gösta Sundqvistiksi” luonnehditun Toni Tapanisen kanssa, jonka kauniit pohjoista gotiikkaa sekä olevaisuuden mosaaikkipeilimaailman mantramaisia sirpaleita pärskyvät tarinat sulautuvat mitä mainiommilla tavoilla yhtyeen orgaaniseen voimaan, jota ei voi pysäyttää ja joka saa sielusi pikkulinnun tanssimaan.

Tarkennus koskien yhtyeen nimeä. Lyhenteen ”K:H:H:L” keskimmäiset kirjaimet ”H” ja ”H” tulevat sanaparista ”hillittömät hevoiset”. Moiset oliot löytyivät Mikael Agricolan sanakirjan selitysosan liitteenä olleesta runosta, jossa villiintyneet tai suuniltaan menneet hevoset väsyttävät itsensä aina uudelleen.

Näiden sittemmin ”kuolleiden” vikuroivien olioiden ”luut” (eli K:H:H:L -lyhenteen ”K” ja ”L”) ovat eräänlainen runollinen pulloposti ihmiskunnan monille menneille kerrostumille ja sieluille, joka muistuttaa historiamme monitahoisesta usein myös uskomattoman julmasta, brutaalista ja paradoksaalisesta menneisyydestä, joka on aina syntyvä uudestaan. Miten luut voivat kuolla? Kaksoispisteet näyttävät paremmilta kuin pisteet ja ne luovat myös eräänlaista hypnoottista itseään jahtaavaa dynamiikkaa ulkoasuun.

La 2.7, klo 19 – 22, Paksuniemen näyttämö.

Liput 13/10 €.

JAKE & RAMBLING BLADE, LA 2.7.

Tuore all-star yhtye Jake & Rambling Blade menestyi ennen kuin kukaan oli kuullut yhtäkään biisiä. Bändin jäsenet ovat aiemmin soittaneet hyvin erityyppisissä bändeissä, mutta kaikkia bändin miehiä yhdistää rakkaus country-musiikkiin. Trashmetalbändi Finault Assaultista tuttu Anders “Asa” Nyman soittaa lap-steeliä ja akustista kitaraa uudessa yhtyeessä.

Don Huonojen Jukka Puurulan soittimena on edelleen basso mutta tässä kokoonpanossa soitin on kasvanut kokoa huomattavasti kun sähköbasso on vaihtunut kontraan. Kontrabasson myötä soittamisen ilo on kasvanut entisestään!

JRM:n sydän on multi-instrumentalisti Jakob Frankenhaeuser, joka soitti aikoinaan didgeridoota, shamaanirumpua sekä ylä-äänihuilua folk-yhtyeessä Gjallarhorn. Mies jätti kuitenkin bändin juuri ennen suurta läpimurtoa viettääkseen hiljaiseloa maanviljelijänä.

La 2.7, klo 19 – 22, Paksuniemen näyttämö.

Liput 13/10 €.

LOIMOLAN VOIMA, LA 2.7.

Loimolan Voima on uutta karjalankielistä musiikkia tekevä yhtye, jonka muodostavat suistamolaiset sukujuuret omaava veljeskaksikko Mika ja Niko Saatsi. Yhtye on saanut valmiiksi toisen levynsä Mi on praudua (suom. Mikä on totuus) ja lauantaina 2.7. kuullaan Kihauksessa levyn julkaisukonsertti.

Loimolan Voiman toinen levy jatkaa harvinaislaatuista, uhanalaisella karjalankielellä julkaistavien levyjen sarjaa. Levyllä käsitellään karjalaisten kokemuksia, vaikeita ja vaiettujakaan aiheita kaihtamatta.

Loimolan Voima on toimintansa aikana edistänyt karjalan kielen tunnettavuutta Suomessa monin eri tavoin ja yhtyeen vuonna 2020 ilmestynyt debyyttialbumi herätti laajaa huomiota ja palkittiin ilmestymisvuonnaan vuoden kansanmusiikkilevynä. Kahden viime vuoden aikana veljeskaksikko on tehnyt kolmisenkymmentä keikkaa, minkä lisäksi duon musiikkia ja musiikkivideoita on striimattu tuhansia kertoja.

La 2.7, klo 14.30, liikuntahalli.

Liput 18/15 € (kolmen konsertin sarjalippu 33/30€). Lapset 10 €.

VILLE KARTTUNEN, LA 2.7.

Ville Karttunen on kokenut lastenmuusikko ja tarinankertoja. Hän esiintyy ja tekee lauluja sekä lapsille, että aikuisille.Villen kielellisesti rikkaita, maanläheisiä kappaleita on huomioitu mm. Vuoden uusi lastenlaulu -sävellyskilpailun ensimmäisellä sijalla (2018) ja hopeasijalla (2022).
 
Aktiivisesti keikkailevan Villen vilpitön hyväntuulisuus vangitsee lapsiyleisön huomion ympäristössä kuin ympäristössä ja hänen konserttiensa osallistavat kohdat johtavatkin usein lasten kilpalaulantaan. Sopivissa kohdin hiljennytään ja rauhoitutaan pohtimaan esimerkiksi, mistä yksinäiselle sukalle löytyisi pari.
 
Ville tunnetaan lastenmusiikin kentällä soolouransa lisäksi vuonna 2002 perustetusta, vuoden 2016 alussa tauolle jääneestä Hullut Hattuset -lastenmusiikkiyhtyeestä.
 
La 2.7, klo 13.15, Perinnepiha.
Vapaa pääsy!

BABA YAGA - HÄPEÄMÄTÖN! LA 2.7.

Tellu Turkan liikkuvan kuoroteoksen sävellys ja libretto pohjaavat vanhaan venäläiseen satuun. Nuori neito Malina saa äidiltään tämän kuolinvuoteella pienen puisen linnun, jonka on määrä auttaa tyttöä elämän vaikeuksissa. Tyttö joutuukin pian uuden äitipuolen ja sisarpuolien orjuuttamaksi. Isän lähtiessä matkalle äitipuoli päättää hankkiutua Malinasta lopullisesti eroon. Äitipuoli sammuttaa talosta tulet ja käskee Malinan lähteä tulen hakuun pelätyn noidan, Baba Yagan luota. Tästä alkaa Malinan pitkä ja vaarallinen matka.

Sisaruet-kuoron vahvat ja taitavat naiset kuljettavat äänillään ja esiintymisellään katsojat läpi taikamaailmojen, joiden visuaaliseet ilmeet on luonut Hannele Autti. Muusikkoina kuoroteoksessa loistavat Tellu Turkka, Mammu Koskelo ja Jari Lappalainen.

La 2.7, klo 12, liikuntahalli.

Liput 18/15 € (kolmen konsertin sarjalippu 33/30€). Lapset 10 €.

ANTTI & ISOTALO, LA 2.7.

Montako ruumista kannettiin porstuasta porraspäähän härmäläisissä häissä? Millaista soppaa piru hämmenteli? Miten päästä eroon vanhasta heilasta? Näihin ja muihin kysymyksiin löytyy vastaus Antti & Isotalon esikoisalbumilta ”Kuollehet sankarit”.

Juureva akustinen soitanta ja vivahteikas laulu maalaavat eteläpohjalaista kulttuurimaisemaa puukkojunkkareiden yhteenotoista, intohimoisesta rakkaudesta sekä yhteisön ihailunsekaisesta paheksunnasta. Lakeuksien alakuloisten kytöjen yllä vaeltavat pitkät mietteet syistä ja seurauksista, kunnes lopulta löytyy häivähdys armoa.

Laulu, ukulele / Antti Rask
Viulu, alttoviulu, laulu / Ella Isotalo
Kontrabasso, laulu / Elina Lappalainen

La 2.7, klo 15.30, Perinnepiha. 

Vapaa pääsy!

TIMOI MUNNE - Unis da mierol, LA 2.7.

Unis da mierol on ainutlaatuinen, ensimmäinen Suomessa tehty karjalankielinen teatterimonologi. Karjalan kielestä huolimatta esitys on myös suomenkielisille täysin ymmärrettävissä. Se on vahva ja puhutteleva esitys suuren menetyksen kokeneesta Santeri-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä, joka kantaa läpi vastoinkäymisten. Monologi perustuu historiallisiin tositapahtumiin.

La 2.7, klo 16, auditorio.

Vapaa pääsy!

MAMMU KOSKELO TO, 30.6.

Mammu Koskelo on rääkkyläläinen, monipuolinen pitkän linjan kansanmuusikko, joka toimii myös Rääkkylä Folk ry:n hallituksen puheenjohtajana. Luvassa metsäimproja.

To 30.6, klo 12.00–14.00, Apajalahden luontopolku

Vapaa pääsy!

Karaoketiähti olet sinä! TO 30.6.

”Karaoketiähti olet sinä!” on maailman ensimmäinen karjalankielinen karaoketallenne ja samalla kattava läpileikkaus karjalankielisestä folkista, rokista ja käännösiskelmästä. Karelia Folk ry:n tuottama tallenneteos valmistui vapaaseen levitykseen v. 2021 osana Karjalan kielen ja kulttuurin asemaa edistävää Parempi Pajot -hanketta. 

Tallenteen julkaisukiertue starttasi kesällä 2021 Kihaus-festareilta, missä teoksen kappaleet saivat tulkitsijoikseen huikean karaoketiähtien kaartin. Syntyi uusi riemunkirjava karjalainen laululiike. 

Tänä vuonna karjalainen karaoke raikaa jälleen Rääkkylän kylillä. Kihaus-torstaina (30.6.) tallenteen kappaleita esittävät Lelumuseo Kotistan terassilla laulajat Hanna Järvi ja Uuna Kainulainen. Karaokevideoista vastaa tallenteen tuottaja Jussi Sinkkonen

Muistathan, että karaoketiähti voit olla myös sinä! Tervetuloa rohkeasti kokeilemaan, mikki on vapaa ja laululistalla valinnanvaraa. ”Eigo haittua ku et jo maltanne kieldy, karaoke panou sanat sinun suuh!” 

pajot.fi/karaoke

Torstai 30.6. klo 18.00, Leikkimuseo Kotista.

Vapaa pääsy!

DUO JUURISÄVEL, LA 2.7.

Juurisävel on kansanmusiikkiduo, jonka muodostavat kansanmuusikot Kirsi Uutinen ja Jari Lappalainen. He esittävät Kiihtelysvaarasta vuosien 1899-1950 aikana talteen kirjoitettuja kansanlauluja uusina sovituksina. Aikoinaan Kyllikki Maliston kokoama laulusto päivittyy raikkaasti 2020-luvulle kahden perinnetietoisen ja monipuolisen ammattilaisen käsittelyssä. Laulut ovat tyyliltään uudempaa kansanlauluperinnettä ja kertovat pohjoiskarjalaisten nuorten elämästä iloineen ja suruineen.

La 2.7, klo 14, Perinnetupa, Käspeli.

Vapaa pääsy!

NUKKETEATTERI PUNAHILKKA, LA 2.7.

Merirosvoseikkailu!

Satuteatteri Punahilkka on vuonna 1981 perustettu joensuulainen nukketeatteri, jonka jäsenet ovat kasvatus- ja hoitoalan ammattilaisia. Neljänkymmenen vuoden aikana joensuulaisten tekemä nukketeatteri on saanut kiitosta ympäri Suomen.

Teatteriryhmä on tuottanut ja edistänyt lastenkulttuuria pääasiallisimpana taidemuotonaan nukketeatteri. Ryhmä on panostanut esteettisten ja tunnelmallisten elämysten antamiseen käyttämällä elävää musiikkia ja erilaisia visuaalisia keinoja. Vierailevat ammattiohjaajat Suomesta ja Venäjältä ovat sekä kouluttaneet että ohjanneet esityksiä. Ilmaisukeinoina on käytetty käsinukkeja, keppinukkeja, varjoteatteria, esineteatteria, naamioita ja fyysistä ilmaisua. Ryhmän jäsenet ovat vuosikymmenten kuluessa kouluttautuneet kursseilla ja opintomatkoilla mm. Moskovassa, Japanissa, Tukholmassa ja Budapestissa.

Punahilkka järjestää vuosittain Joensuussa VALO-lastenteatterifestivaalin.

La 2.7, klo 16.30, Perinnepiha.

Vapaa pääsy!

 

ANNA MULLE TÄHTITAIVAS -musiikkinäytelmä Katri Helenasta 29.6.–3.7.

Katri Helenan rakastetuimmat laulut kautta vuosikymmenten yhdistettynä 
Paksuniemen täydelliseen kesäteatterimiljööhön Saimaan rannalla. Hersyvää huumoria ja sydämen valoa tarjoavat ammattinäyttelijät ja -muusikot.

Kihausfestivaalin aikaiset näytökset:

ke 29.6. klo 18
su 3.7. klo 14

Esityksen kesto noin 2h 30min väliaikoineen.
Liput: 22€ peruslippu
20€ eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja 10€ lapset
Lippuvaraukset sähköpostitse riakkyteatteri@gmail.com
puhelimitse 050 574 3412/Mammu
ja Rääkkylästä Onnen Kaupasta (kesäkuun alusta lähtien).
24.6.–10.7. Paksuniemen näyttämö.
 

BARBORA XU, SU 3.7.

Barbora keskittyy vanhan musiikin elvyttämiseen ja nykyaikaisten sävellysten luomiseen perinteisistä runoista, äänitehosteiden ja luupperipedaalien avulla. Hänen musiikilleen on ominaista näiden ainutlaatuisten instrumenttien rikas, pehmeä ääni sekoitettuna melodiseen lauluun, joka on eteerinen, hauras ja mystinen. Barbora on fuusiota tekevä laulaja-lauluntekijä, jonka laulut rakentuvat suomalaisista ja kiinalaisista perinnesoittimista sekä -runoista. Tšekin tasavallasta kotoisin oleva Barbora on asunut Taiwanissa ja opiskellut Suomessa perinteisiä laulutyylejä ja kielisoittimia, erityisesti kiinalaista Gu Zhengiä ja kanteletta.

Uransa aikana Barbora on esiintynyt ympäri maailmaa useilla tärkeillä kulttuuripaikoilla, kuten King’s Place:ssa Lontoossa, Megaron-konserttisalissa Kreikassa ja Turun konserttisalissa. Hänen työnsä on saanut näkyvyyttä mm. YLE:ssä, MTV3:ssa, Taiwanin kansainvälisessä radiossa ja Tšekin kansallisessa radiossa.

Barbora Silhanova (Tšekin tasavalta) – kantele, gu zheng, laulu

Su 3.7, klo 17, Rääkkylän kirkko.

Vapaa pääsy!

ANNA FÄLT, SU 3.7.

Anna Fält on monipuolinen kansanmuusikko, laulaja, säveltäjä, artisti ja laulunopettaja, joka työskentelee kulttuurialalla muun muassa teatterilavoilla, taideprojekteissa sekä erilaisilla festivaaleilla.

Su 3.7, klo 17, Rääkkylän kirkko.

Vapaa pääsy!

KESKI-KARJALAN KANSALAISOPISTON PELIMANNIRYHMÄ, LA 2.7, klo 11.30

Keski-Karjalan kansalaisopiston pelimanniryhmä tarjoilee vanhoja kansansävelmiä hyvällä poljennolla. Ryhmää ohjaa Mammu Koskelo.

La 2.7, klo 11.30, Perinnepiha.

Vapaa pääsy!

JAN THOMAS QUARTET, KE 29.6. ja 30.6.

Jan Thomas Quartet on koulupoikien kyltymättömästä soittamisen halusta 1960-luvun alkuvuosina aloittanut bändi. JTQ:lle kontakti yleisöön on tärkeämpää kuin prikulleen nuottien mukaan eteneminen.

Ke 29.6, klo 15, Yrjö Erosen pihasoitto. Vapaa pääsy!

To 30.6, klo 14 – 16, päivätanssit, Rasihovi. Liput 15 €.

LAHUKKA, TI 28.6. ja PE 1.7.

Lahukka (pieni lahti, poukama) on kahden junanviemän keskikarjalaisen kansanmuusiikkiduo, joka soittaa Pohjois-Karjalasta tallennettua pelimannimusiikkia.
 
Essi Hirvonen, mandoliini
Heta Laakkonen, kantele
 
Ti 28.6, vapaa-ajan asukasilta, klo 18, Rasihovi. Vapaa pääsy!
Pe 1.7, klo 18 Rääkkylän kappeli. Vapaa pääsy!
 

JANNE MAARALA, SU 3.7.

Janne Maarala on vastikään Rääkkylään muuttanut monipuolinen pianotaiteilija. Maarala on toiminut päätoimisena ja laaja-alaisena musiikin ammattilaisena – orkesterinjohtajana, pianistina, säveltäjänä ja sovittajana  – vuodesta 2000 lähtien. 

Vahvuuksia Maaralan soitossa ovat virtuositeetti ja vahva tulkinta. Hän luo soittaessaaan erilaisia tunnelmia, jotka ovat koskettavia, inspiroivia ja mukaansa tempaavia. Viime aikoina erityisen vaikutuksen yleisöön ovat tehneet Maaralan täysin improvisoidut soolokonsertit.

Perinnetupa, klo 19. Liput 5/8€.

FOLK MOTOR, LA 2.7.

Mitä tapahtuu kun kombinoidaan kantele, sähkökitara ja maamoottori? Sitä ei voi tietää ennen Kihausta, jolloin Folk Motor tekee ensiesiintymisensä. Kansanmusiikkivelhotar Mammu Koskelo laulaa ja näppäilee kanteleella sulosointuja, maamoottori puksuttaa rytmiä Kalle Hurskaisen tahdittamana ja Markus Pulkkinen sekoittaa soppaa sähkökitaralla ja torupillillä. Tämä kaikki perinteitä kunnioittaen ja rikkoen.

La, 2.7, klo 18.15, Perinnepiha.

Vapaa pääsy!

TULEVAT TÄHDET ESITTÄYTYVÄT, LA 2.7.

Kihauksen nuorinta esiintyjäkaartia edustavat Keski-Karjalan musiikkiopiston opiskelijat, rääkkyläläiset Lotta Honkanen, Juuli Hurskainen ja Alisa Karttunen.

La, 2.7, klo 16.15, Perinnetupa.

Vapaa pääsy!

SANNA HELLSTRÖM: Eläimet & musiikki, ke 29.6.

Korkeasaaren eläintarhan toimitusjohtaja Sanna Hellström pitää Yrjö Erosen pihasoitossa mielenkiintoisen puheen aiheesta eläimet ja musiikki.

Ke 29.6, klo 15, Yrjö Erosen pihasoitto.

Vapaa pääsy!