Valikko Sulje

Marjo Smolander

Marjo Smolander

Marjo Smolander (s. 1986) on rääkkyläislähtöinen kanteletaiteilija, laulaja, säveltäjä ja sanoittaja, jonka musiikilliset juuret ovat Suomen kansanmusiikin syvässä ikiroudassa. 

Tammikuussa 2021 ilmestyi Smolanderin debyyttialbumi Cosmologies, jolla Smolander on tehnyt yhteistyötä eri kulttuureista tulevien artistien kanssa. Albumin kappaleet on äänitetty neljässä eri maassa: Suomessa, Senegalissa, Tanskassa sekä Malissa ja albumi nousi arvostetun World Music Charts Europe -listalla kymmenen parhaan albumin joukkoon. Yksi levyn kantavista teemoista on vanhemmuus ja siihen liittyvien kokemusten läpikäynti. Lisäksi Smolander tarkastelee albumilla erilaisia ​​tapoja kommunikoida ja käsitellä tunteita musiikin kautta. Smolander ja kanssamuusikot luovat moninaisten tunteiden aallokoita, joissa erilaiset musiikilliset kosmologiat sulautuvat yhdeksi ja useamman kulttuurin musiikkiperinteet yhdistyvät inspiroivasti ja luontevasti. Cosmologies-albumin ideologiana on ollut, että musiikki ei ole vain musiikkia – se puhuu, lohduttaa ja hoitaa.

Smolander on omaksunut länsiafrikkalaista rytmiikkaa ja musiikkiestetiikkaa ollessaan Senegalissa ja Malissa. Malilaisen koramusiikin pitkän linjan estetiikka sykähdytti karjalaisen kanteleperinteen taitajaa. Nämä tyylit sekoittuvatkin Smolanderin omissa sävellyksissä luontevasti. Kihauksen kirkkokonsertissa Smolander tulkitsee Cosmologies-levyn kappaleita pelkistettyinä sooloversioina.

Smolander tunnetaan muun muassa Zäpämmät-duosta ja senegalilais-suomalaisesta Sunuy xale -hankkeesta.

Sunnuntai 4.7. klo 13–14.15

Rääkkylän kirkko